Mastitis ile Mücadele

Mastitis ile Mücadele

09 Nis, 2017 14:23 / Oluşturan: MET FARM EDİTÖR / KATEGORİ: Genel, MET Farm

Karlılığınızı düşüren mastitis hastalığına neden olan enfeksiyonlardan kaçınma yolları

Zaman içinde, çiftliklerimizde sürü büyüklükleri artarken ineklerimizin süt verimi de artıyor. Bu gelişmelerin, meme sağlığında olumsuz etkileri olduğu gibi mastitis hastalık riskini de artar. Sürü boyutları arttıkça, çiftliklerde süt üreticisinin yönetimsel görevleri de yoğunlaşır: karlılığı optimize edebilmek için gelir kayıplarından kaçınılmalıdır. Bu makalede sağlıklı memelere sahip olmak için uygulanabilecek meme hijyeni konusunda özet bilgi verilmiştir.

Bir süt üreticisi; kızarıklık, şişlik, memede ateş gibi akut mastitis belirtilerini tespit edebilir. Öte yandan, görsel olarak tespit edilemeyen ancak sitolojik (100.000 hücre / ml) ve mikrobiyolojik testlerle tespit edilebilen ve kısa sürede ağır meme problemlerine yol açan subklinik mastitis vakalarına tanı koymak çok zordur.

Tüm sürünün sütünün toplandığı süt soğutma tankında somatik hücre sayısı ne kadar sıklıkla ölçülürse ölçülsün, bu meme enfeksiyonları çoğu zaman fark edilmez ve bu nedenle tedavi edilmez. Enfeksiyon vakaları kısa sürede klinik hale gelir ve sonunda verim kayıpları kaçınılmazdır. Bu tür meme sağlığı problemlerinden kaynaklanan finansal kayıp yaklaşık inek başı yılda 1.000 TL’dir.

Hijyen koşullarının iyileştirilmesi

Hijyen koşullarının iyileştirilmesi, hızlı sonuç verir: somatik hücre sayıları ve yeni enfeksiyon vakaları önemli ölçüde azalır. Ancak; başarılı ve çiftliğe özel bir hijyen uygulaması belirlemek ve uygulamak, deneyimin ve doğru ekipmanın yanı sıra yerinde çiftlik koşullarının incelenmesi ile mümkündür.

Mastitis nedenleri

Mastitis hastalağının ortaya çıkması bir çok faktöre bağlıdır. Meme kondisyonu, hayvanın bağışıklık sistemi ve enfeksiyon riski kadar önemlidir. Bu faktörlerin meme bezi üzerindeki olumsuz etkilerinin büyüklüğü, hastalık riskini artırır. Meme formu ve kondisyonu gibi faktörlerin bazıları sadece uzun vadede etki edilebilir, ancak diğer faktörler kısa sürede başarı elde ederler.

Süt sağım sisteminin standartlara göre doğru çalışması, doğru meme lastiği kullanımı ve meme bakım ürünlerinin kullanımı; meme sağlığında iyileştirme sağlar. Optimal ahır koşulları bağışıklık sistemini güçlendirir, hayvan için en uygun sabit ahır için iklim koşulları enfeksiyon riskini azaltır. Örneğin kauçuk hayvan yatakları, saman altlıklara göre daha hijyeniktir ve organik olmayan yataklar organiklere göre daha az verimli altlıklardır.

Kayıplarınızı azaltın

  • Enfeksiyon olasılıklarını azaltın: Ahır içi hava kalitesini ve hijyen seviyesini artırın, mümkün olduğu kadar sağım esnasında durakları temizleyin, enfeksiyon kapmış ineklerinizi ayırın.
  • Meme şartlarını iyileştirin: Bakım ürünleri kullanın, süt sağım sistemini kontrol ettirin ve öngörülen bakımları düzenli yaptırın.
  • Bağışıklık sistemini destekleyin: Hayvanlarınızı stresden uzak tutun, beslenme ve barınma şartlarını optimize edin, hayvanlarınızı doğru şekilde gruplayın, ahır içi hava şartlarını iyileştirin.
  • Orta ve uzun vadede yapılabilecekler: Meme ucu şeklinde, meme sayısında ve meme şeklinde (asılı, basamaklı meme) problemi olan ve sağımı zor olan ineklerinizi mümkünse sürüden çıkararak sürünüzü ıslah edin.

Kayıplarınız hissedilir derecede azalacağından, hayvan hijyenine yapılan yatırımlar kısa sürede geri döner.